Házszámok Amerikában

Amerikában a házak számozása is tartogat érdekességet. Ha valaki figyel a részletekre, a filmekben a kertvárosi házak falán gyakran láthat három- négyezres házszámokat is, de a tízezres nagyságrend sem ritka. Persze a gyanútlan Európai (én legalábbis mindenképpen) arra gondol, hogy ez nagy ország, itt hosszúak az utcák.

Ez részben igaz is, de a házszámok ilyen mértékű növekedésére nem ez a magyarázat. Itt ugyanis nem a telkenkénti számozás a megszokott, hanem általában az utca kezdetétől való távolságot jelölik a számokkal, sokszor minden keresztutcánál egy-egy százast vagy ezrest ugorva. Manhattanben például tudod, hogy az utcák (ezek kelet-nyugati irányúak) minden nagyobb sugárútnál (ezek meg észak-dél irányban futnak) új százasnál indulnak. Az én házszámom, a 440 tehát a negyedik nagyobb kereszteződés után található az utca kezdetétől számítva.

E rendszerből adódik, hogy az utca két oldalán a számok hasonló rendben növekednek. Nem fordulhat elő például az az otthon megszokott jelenség, hogy a 100-as számmal a 19-es vagy valami hasonló áll szemben, csak mert a páratlan oldalon kevesebb a telek. A páros-páratlan megosztás általában itt is stimmel az út jobb és bal oldalára, tehát ha a 440-et keresed, és a bal oldalon megtaláltad a 339-et, akkor biztos lehetsz benne, hogy a szemben lévő házba jöttél.

Az egyik irányban általában számozott utcák, míg erre keresztben a névvel ellátottak futnak. Az utcák pedig majdnem minden esetben két részre vannak osztva, valahol a város közepénél. Az iránytól függően egy utcának van vagy déli és északi, vagy keleti és nyugati része (vagy ha éppen úgy jön ki, mint pl. Washington DC-ben: észak-nyugat, dél-kelet stb. neveket alkalmaznak). Ezek minden esetben két külön utcát jelentenek, külön számozással. A számozás minden esetben a város közepétől indul kifelé. Így például az E81th Street (vagyis: Keleti 81. utca) 1. szám és a W81th Street (vagyis: Nyugati 81. utca) 1. szám garantáltan egymás mellett van, a keresztutca két oldalán.

Vagy mégsem? Lehet… A konkrét utcák között New Yorkban ott a Central Park. Csak hogy ne legyen olyen egyszerű!

Olvasd el ezeket az amerikai történeteket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük