Amerikai ünnepek

De mi az a húsvét hétfő? …avagy Amerikai ünnepek

Amikor Amerikában egyszeri munkásemberként dolgoztam, ez volt az egyik bibliám: A New York-i tőzsde ünnepnapjai. Ez a táblázat azokat a hétköznapokat tartalmazza, amikor az egész országban hivatalosan megáll az élet. Vagyis az ünnepnapokat.

Ha ránézel a táblázatra azt azért rögtön láthatod, hogy sok piros betűs ünnep nincs errefelé. Négy napos hétvégék nuku, és ahogy azt már egy korábbi bejegyzésemben is írtam, december 24-én vagy 31-én munka. De olyan meg van, hogy kijelölt ünnepnap, amiről majd kicsit később.


Amerikai ünnepek
Amerikai ünnepek a New York-i tőzsde táblázata szerint

De mik is ezek az amerikai ünnepek?

 • Újév (New Year’s Day). Ez a január elseje jó esetben. Mert hogy Amerikában létezhet olyan, hogy „kijelölt Újév” (Observed New Year’s Day). Ezt akkor alkalmazzák, amikor január 1-je hétvégére esik. Mivel összesen kilenc országos ünnepnap van errefelé egy évben, nehogy már szívjon szegény dolgozó. Ilyenkor az ünnepnapot bepótolják vagy előre veszik, és vagy január 2-án, vagy december 31-én nem dolgoznak.
 • Marthin Luther King napja (Marthin Luther King, Jr. Day). A híres fekete tiszteletes születésnapja nemzeti ünnep. Vagyis nem egészen, illetve nem egészen a születésnapja. Merthogy ez is mindig hétköznapra essen, az eredeti január 15-e helyett január harmadik hétfőjét nevezték ki ennek a napnak.
 • Washington születésnapja / Elnökök napja (Washington’s Birthday / Presidents Day). George Washington születésnapjának emlékére, szintén kijelölve február harmadik hétfőjére.
 • Nagypéntek (Good Friday). Talán nem kell bemutatni, hiszen nálunk is neves nap, ha nem is állami ünnepnap Jézus keresztre feszítésének napja. Amerikában ez szövetségi ünnepnap, ilyenkor szinte senki sem dolgozik. Na és akkor hol a húsvét hétfő? Mármint a nemdolgozós ünnepek sorában? Sehol. Itt húsvét hétfőn dolgoznak az emberek, előtte pénteken viszont pihennek. Ennyit erről.
 • Emlékezés napja (Memorial Day). Május utolsó hétfője, az összes háborúban elesett amerikai katona emlékére tartják.
 • Függetlenség napja (Independence Day). Július 4-e, talán bemutatni sem kell az azonos című film sikere óta. A Függetlenségi Nyilatkozat 1776. július 4-i elfogadását, vagyis az Amerikai Egyesült Államoknak a brit koronától való elszakadását ünneplik ilyenkor. Nem is kell mondanom, ha hétvégére esik, akkor az előző pénteket vagy az utána következő hétfőt jelölik ki ünnepnapnak.
 • A munka napja (Labor Day). Bármilyen furcsa is, de itt a munka ünnepét nem május elsején tartják, hanem szeptember első hétfőjén.
 • Kolumbusz napja (Columbus Day). Ezzel az ünneppel a tőzsde naptárjában nem találkozol. Ez azért van, mert bár az ország nagy része nem dolgozik ilyenkor, a pénzügyi szektor mégis működik. Vagyis ez amolyan fél-ünnep, rózsaszín betűs talán, ha élhetek a képzavarral. Általában államonként változik az elfogadottsága, van ahol iskolaszünet, van ahol nem. Az időpontja október második hétfője, ami október 12-éhez, vagyis Amerika felfedezéséhez lett igazítva. Azon azért néha elgondolkozom, hogy kinek ünnep ez itt errefelé, mert a helyi indiánok biztosan nem tapsolnak örömükben…
 • Veteránok napja (Veterans Day). Az Első Világháború lezárásának ünnepe. Ez is a rózsaszín kategóriába tartozik, vagyis pl. nem tőzsdei szünnap. Egyébként november 11-én, vagy a legközelebb eső hétköznap ünneplik.
 • Hálaadás napja (Thanksgiving Day). November negyedik csütörtökén ünneplik. Ez a világszerte egyik legismertebb, és itt is talán legkomolyabban vett ünnep. Ahogy a filmekben látjuk, a családok ilyenkor összejönnek, az ország különböző részein élő rokonok mérföld ezreket utaznak a házi sült pulykáért. Maga a hálaadás egyébként még a tizenkilencedik századból származik, hivatalos minőségében 1863. óta megünnepelve. A hálaadás az Úrnak szól a Mennyben, amiért a telepeseket biztonságosan elvezette az Újvilágba.
 • Karácsony (Christmas Day). December 25-e, és csak december 25-e ünnep errefelé. 26-a munkanap és 24-e is, bár ez utóbbi esetében a munka általában a normál rendnél korábban, délután 2-3 óra körül befejeződik. És hogy ne maradjon ki egyetlen ünnep sem a sorból, Karácsony is átkerül hétköznapra, ha 25-e véletlenül hétvégére esne.

Ha a kijelölt hétköznapi ünnepnapokat, vagy hétfőre tett születésnapokat furcsának találod, hát itt ez így szokás. A törvényi hátteret 1968-ban adták meg ehhez, amikor is az Egységes Hétfői Ünnepnapok Törvény (Uniform Monday Holiday Act) elfogadásával Washington születésnapját, az Emlékezés napját, Columbus napját és a Veteránok napját 1971-től az addig fix naptári napról hétfőre mozgatták. Talán akkoriban mégiscsak meglibbenthette az államokat a kommunizmus valamiféle szellőcskéje, mert az egyetlen indok az volt, hogy az alkalmazottaknak több pihenőnapjuk legyen.

De azért a kijelölt hétfői ünnepnapok miatt egyáltalán nem kell irigykedni, mert tényleg semmi ez ahhoz képest, hogy Európában vagy Magyarországon bizony néha a dupláját is elünnepeljük annak egy évben, amit Amerikában piros betűs napokon munka nélkül töltenek.

Olvasd el ezeket az amerikai történeteket is!

3 hozzászólás “De mi az a húsvét hétfő? …avagy Amerikai ünnepek” bejegyzéshez

 1. Nem tudom mennyire vagy tisztában a magyar ünnepnapokkal, az utolsó mondatod az amerikai ünnepekkel kapcsolatban..számold meg mennyi napot nem kell menni a magyar alkalmazottaknak, sőt, nálunk nem jelölik ki hétköznapra ha hétvégére esik az ünnep.
  Szóval a dupla annyi elég nagy tévedés volt tőled kedves bmintbalazs:)

  1. Na de az USA-ban alig van szabadság, jó, ha van 10 nap, és nem 20-30, így még mindig mi vagyunk ebben a jobbak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük