Operation santa claus

Operation Santa Claus

Az USA-ban, ahol a kultúra vagy a szegények támogatása nem tartozik az állam általánosan elfogadott feladatai közé, mindennapos a jótékonykodás. Az európai modelltől eltérő módon színházak, múzeumok, gyűjtemények, oktatási intézmények jórészt civil támogatásból tartják fönn magukat. Ebben itt nincs semmi meglepő. Abban sem, hogy Karácsony táján megszaporodnak a kevésbé tehetős emberektől is játékot gyűjtő szervezetek. Szinte minden irodaházban, kávézóban látni konténert, ahová gyerekjátékot (lehetőleg ne használtat – ez külön rá van írva!) vagy hasonló adományt lehet dobni. Kabátot is gyűjtenek (ez már lehet használt is) ilyenkor például a new yorki pályaudvarokon a hajléktalanoknak.

De a legaranyosabb, amit jótékonyságból hallottam, annyira egyedi, hogy magasan kilógott az unalmas gyűjtögető történetek közül.

Operation Santa Claus – Mikulás Hadművelet a neve annak az egyetemi kezdeményezésnek, amikor is minden diák választ magának egy szegény gyereket. Ez így kicsit viccesnek, sőt talán méginkább morbidnak hangzik, de ez van. Ugyan ösztöndíjjal bárki bekerülhet egy egyetemre, de azért errefelé a felsőoktatás inkább a közép- és felső osztályok kiváltsága. Westchester megyében, New York és így az egész ország egyik leggazdagabb külvárosi részén nem ritka az évi 300 000 dolláros fejenkénti átlagjövedelemmel rendelkező település sem, ami pedig még errefelé is soknak számít. Ott pedig ugye, telik a gyerekeknek játékra, és akár jótékonykodásra is.

Szóval, hogy összeálljon a kép, a westchesteri gyerekek az egyetemen választanak maguknak egy szegény gyereket. A szegény gyerek pedig, mint minden jó gyerek, még bizalommal tele az élettel szemben, megírja a listát a Mikulásnak, hogy mit szeretne Karácsonyra. Persze ha jó volt! A gazdag gyerek elolvassa a választott csemete levelét, és jótékonykodásként nem akármit, hanem magát a levélben leírt kívánságot teljesíti! Hogy arrafelé is csengethessen a Mikulás…

Hát nem megindító?

De az. Már érzem, ahogy a torkok összeszorulnak, ahogy érzékenyebb hölgyeknek halvány könnyfátyol borítja a szemét. Még a zene is szólhat, a romantikus fajtából, és akkor mindenki úgy érzi, hogy érdemes élni, mégis szép ez a világ!

Igen, ez így van. A világ szép. Csak a listát felejtettem még el leírni, hogy mit is kérnek és kapnak a szegény gyerekek ebben a mégiscsak ferde értékrendű országban:
Hordozható DVD-lejátszó.

40 GB-os iPod.

(Persze lehet, hogy Westchester környékén még a szegények is mások. Hogy megmaradjon a jó érzés, látogass el a www.operationlettertosanta.com weboldalra, ott biztosan lesznek tényleg könnyet csalogató történetek. A kép forrása is ez az oldal.)

Operation santa claus

Olvasd el ezeket az amerikai történeteket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük