1 col hány cm?

Amióta megjelentettem az amerikai mértékegységekről szóló cikkemet, sok megkeresést kaptam konkrét átváltásokkal kapcsolatban. Nagyon gyakori kérdés, hogy mennyi egy inch vagy col, vagyis hogy egy col hány cm?

Egy col hány cm?

Az Amerikában ma hivatalosan hasznát mértékegységek tekintetében:

1 col 2,54 cm. Mivel a col egyben az inch (lásd lejjebb), jó ezért 1 inch 2,54 cm.

A honlapon online inch cm átváltó is elérhető, kattints a linkre, és tetszőleges inch (col) vagy centiméter mennyiségeket tudsz átváltani.

Mi pontosan a col vagy inch?

Az inch egy alap amerikai mértékegység, ahogy látható 2,54 cm. Használják még rá a ” kifejezést is. Tehát ha azt látod, hogy valami 4″, az azt jelenti, hogy 4 inch.

A col a leggyakrabban használt kifejezés az amerikai inch mértékegységre. A col tulajdonképpen német eredetű szó, régiesen coll formában is írjuk, a magyar szó rá a hüvelyk. De teljesen mindegy, melyiket használod, inch, col, hüvelyk ugyanaz.

Itt vagy még?

Remélem, nem kavartalak össze nagyon :). Az 1 col hány cm témában kicsit érdekesebb olvasmányért olvasd el a linkre kattintva az amerikai mértékegységek összefoglalását egy európai szemével.

Olvasd el ezeket az amerikai történeteket is!

2 hozzászólás “1 col hány cm?” bejegyzéshez

    1. Ez a csövek méretezésének valamilyen speciális számítása, ha jól tudom itt a külső átmérőt nézik. Maga az 1/2 col az 12,7 mm, hogy a szerelvényeknél pontosan mit használnak, az már nem átváltás kérdése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.