1 láb hány cm?

Amióta megjelentettem az amerikai mértékegységekről szóló cikkemet, sok megkeresést kaptam konkrét átváltásokkal kapcsolatban. Nagyon gyakori kérdés, hogy mennyi egy láb, vagyis hogy egy láb hány cm?

Egy láb hány cm?

Az Amerikában ma hivatalosan hasznát mértékegységek tekintetében:

1 láb 30,48 cm, vagyis kerekítve 30 centiméter.

A honlapon online láb cm átváltó is elérhető, kattints a linkre, és tetszőleges láb vagy centiméter mennyiségeket tudsz átváltani.

Láb és testmagasság

Amerikában a testmagasságot lábban és inchben adják meg. A láb jelölése a ‘, míg az inch jelölése a „. Tehát egy 5’11” magas ember azt jelenti, hogy 5 láb 11 inch (col), azaz 5*30,48 + 11*2,54 = 180,34cm magas. Tehát egy 180 cm magas emberről beszélünk.

Mi pontosan a láb?

A láb (angolul feet) alap amerikai mértékegység, ahogy látható 30,48 cm. Használják még rá a ‘ kifejezést is. Tehát ha azt látod, hogy valami 4’, az azt jelenti, hogy 4 láb.

Érdekesség, hogy a láb angolul foot egyes számban, többes számban feet. Ennek ellenére amikor a lábat, mint mértékegységet használják, a gyakorlatban ez minden lehetséges módon keveredik. Tehát ugyanúgy hallani a one feet (egy láb – többes számban) kifejezést, mint például azt, hogy six foot (hat láb – egyes számban).

Itt vagy még?

Remélem, nem kavartalak össze nagyon :). Az 1 láb hány cm témában kicsit érdekesebb olvasmányért olvasd el a linkre kattintva az amerikai mértékegységek összefoglalását egy európai szemével.

Olvasd el ezeket az amerikai történeteket is!

Egy gondolat “1 láb hány cm?” bejegyzéshez

  1. A rövid leírás máris hibás…
    Fentebb írod
    1 láb = 30,48 cm = 0,348 méter
    Ez 0,3048 helyesen !!
    Bocs de matekzseni volt az általánosban a becenevem…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük