Amerikai papírméretek

Az amerikai mértékegységek különlegessége és szokatlansága kapcsán eszembe jutott még egy dolog, ami egy európai ember számára furcsa lehet, ha az USA-ban jár. Ez pedig az amerikai papírméretek.

Nem is gondolunk bele, hogy lehetnek eltérések, hiszen ez annyira az adott országhoz kötődik, ahol éppen élünk, és még a filmekben sem esik róla szó.

Európában, és ami azt illeti az USA-n, Kanadán és Mexikón kívül tulajdonképpen bárhol a világban pedig annyira megszoktuk például az A4 méretet, mint “fénymásoló papír” vagy nyomtató papír méretet, hogy tényleg nem tudjuk elképzelni, ott ez másképp van.

Papírméretek Amerikában

Az USA-ban, ahogy semmi más területen sem, a papírméretek terén sem használják a nemzetközi szabványban létező A papírméreteket. Ehelyett a saját mértékegységeiken, pontosabban az inch-en (magyarul col, hüvelyk) alapuló méreteket használnak.

A két legelterjedtebb papírméret, amivel minden munkahelyen, irodában és háztartásban találkozhatsz (még a nyomtatód beállításaiban is láthatod akár Magyarországon is):

  • Letter papírméret: 8,5 * 11 inch. Ez 21,59 * 27,94 cm, és nagyon hasonló az A4 mérethez, ami pedig 21 * 29.7 cm.
  • Legal papírméret: 8,5 * 14 inch. Ez centiméterben 21,59 * 35,56 cm. Érdekes alakzat, hiszen kb úgy kell elképzelni, mint egy ugyanolyan széles, de kicsit magasabb papírméretet a letterhez képest. Vagyis a világ többi részén ilyen jellegű mérethez egyáltalán nem vagyunk hozzászokva. Ahogy a neve is mutatja, a legal papírt például tipikusan szerződések nyomtatására használják.

Van még néhány papírméret, ami az USA-ban létezik, de a mindennapi élet során lényegében ezzel a kétfajta mérettel találkozik az ember.

Az A méretcsaládhoz képest meglévő különbségből adódik, hogy az Európában megszokott irodai eszközök, például dossziék vagy akár borítékok nem kompatibilisek az amerikai papírméretekkel, és ez fordítva is igaz. Nekem is itthon (most már Magyarországon) külön dossziém van még az egykori amerikai papírokkal, és külön adag amerikai genotherm, amibe az onnan érkező leveleket le tudom fűzni.

A Magyarországon, Európában, és tulajdonképpen Észak-Amerika kivételével az egész világban használatos papírméretek kapcsán a linkre kattintva egy másik oldalamon tájékozódhatsz.

Olvasd el ezeket az amerikai történeteket is!

Egy gondolat “Amerikai papírméretek” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük