Borravaló

Orosz barátom mosolygott elégedetten:

– Imádom ezt az országot. Itt egy húszast csúsztatok a kidobó zsebébe, ott egy tízest a pincérnek, és rögtön van hely, rögtön nem kell sorba állni.

Igen, neki könnyű, ő ezt otthon is megszokta. De ugye nem ez az, ami Amerikáról először eszünkbe jut? Pedig ez az igazság. Persze azt el kell ismerni, hogy hivatali korrupció Oroszországgal ellentétben nemigen van.

Bizony errefelé jól nyúlj a zsebedbe, amikor valamit ki akarsz fizetni. Még a magyar szokásokon nevelkedett fejemnek is nehéz, a mai napig, amikor a borravalóra kerül a sor. Azt meg el sem tudom képzelni, hogy mit csinál itt valaki egy olyan országból, ahol maximum az aprót szokták otthagyni.

Borravalót minden helyen illik adni, ahol kiszolgálást kapsz. Étterem, taxi, fodrász stb. Általánosan elfogadott a 10-20% közötti mérték, de legalább 15-öt adj, ha nem akarod, hogy kinézzenek. Ha pedig elégedett is voltál, akkor nem kérdés: 20 az annyi.

A helyi adóhivatal is így gondolja ezt. Elkerülve mindenféle félreértés lehetőségét, a felszolgálóknak a számlán szereplő összeg után számított 15% borravalóra kell adózni. Így talán érthetőbb, miért is nem örülnek a 10%-nak: olyan pénz után adózhat, amit meg sem kapott.

Olvasd el ezeket az amerikai történeteket is!

4 hozzászólás “Borravaló” bejegyzéshez

  1. Áha…leesett a tantusz 🙂 Ezért elégedetlenkedett a taxis, amikor hitelkrtyás fizetésnél csak 15% borravalót kapott…Érdekesnek találtam, hogy a kézi kütyün ki lehetett választani különbözp ikonokra kattintva a borravaló 15, 20, 25 %-ok. Belekalkulűlják a fizukba is állítólag, de te erről biztos többet tudsz.

    Egy másik esetben pedig a taxis iPhone-jához erősített eszközzel húzta le a kártyám és egy app-en keresztül fizettem, de ez már nem a borravaló téma….

  2. Nagyon szeretem a blogodat 😀 2 napja találtam rá és már majdnem mindet elolvastam még van 5 /broadway, harlem…ilyenek/ Szeretnék kimenni hosszan és tartósan, kint élni és letelepedni. most ismerkedem mindennel, pl az írásaid alapján is. jövö év végére terveztem a kimenetlet. de addig még szeretnék az idén kijutni, hogy tudjam mi várhat rám. Még nem tudom, hol kezdjem .. egyenlőre mindent elolvasok és az angolt kell nagyon nagyon benyalnom 🙂 szuper az oldal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük