Iskolabusz

Amerikai kresz

A Kresz az mindenhol Kresz. Még ha máshogy hívják is. Bár van néhány különbség Amerika és Európa között a közlekedési szabályokat illetően, ezek inkább viccesek mint lényegre törőek. Aki otthon tud vezetni, az itt is megállja a helyét, és fordítva.

Vannak azért csemegék…

Stoptábla. Több van belőle errefelé, mint gombából a Vértesben eső után. Míg az egyenrangú útkereszteződés jele Európában a táblanélküliség, addig az USA-ban a stoptábla. Mégpedig minden elképzelhető irányból. A szabály egyszerű: mindenki minden alkalommal megáll, amikor a kereszteződéshez ér. Aki hamarabb ért oda, az indulhat elsőnek, mindegy melyik irányból jött. Kétségtelenül butuskának tűnik elsőre, de könnyen meg lehet szokni. És mivel mindenki mindig megáll, lényegesen biztonságosabb az európai megoldásnál, ahol például egy T alakú egyenrangú kereszteződés egyik ága állandó elsőbbséget biztosít, gyakorlatilag figyelem nélküli áthaladásra biztatva a helyet ismerőket.

Az iskolabusz az, amit nem szabad kihagyni, ha az ember ebben az országban vezet. Valahogy intézd úgy, hogy reggel vagy délután, amikor a srácokat szállítják, legyél az úton, valami jó kis lakóterület közelében. Mert akkor megláthatod. Ilyenkor elkerülni sem tudod. Az iskolabusz mielőtt megáll, tegyük föl Pistikéék háza előtt, a világ minden elképzelhető jelzésével figyelmeztet erre téged, mint egyéb közlekedőt. Villogó piros nyilak, sárga lámpák, oldalra kinyúló stoptábla, gyerek-átfutást megakadályozó rúd elöl. Ami mozoghat vagy villoghat egy ilyen járművön, az úgy is tesz. És ilyenkor neked az autóddal meg kell állnod. Akár a busz mögött vagy, akár szembe jössz vele, de még ha keresztutcából, akkor is. Meg kell állnod és megvárnod, amíg a sofőr egészen biztosan meggyőződik róla, hogy Pistike hazaért. Ekkor, de csakis ekkor, amikor a lámpák elaludtak, a táblák-rudak nyugovóra tértek, ismét a gázra léphetsz, és folytathatod utadat.

Csak halkan jegyzem meg egyébként, hogy e szentként tisztelt szabályt – sofőrtársaid kiátkoznak az útról, ha meglátnak nem megállni egy várakozó iskolabusz közelében – még csak megpróbálni sem igen láttam betartani Manhattanben.

Piros lámpánál szabályszerűen lehet jobbra kanyarodni az egész országban, hacsak nem tiltja külön tábla, vagy hacsak nem New York Cityben vagy. Ez utóbbi így viccesen hangzik, de ez a szabály tényleg csak ebben az egy városban (és nem államban!) nem szabály az egész hatalmas országban. A pirosban kanyarodásból itt még nem hiszem, hogy volt baleset, és meglehetősen gyorsítja a forgalmat, egyszerűbbé teszi a közlekedést. Viszont ha két sáv megy egyenesen, és te is arra szeretnél menni, akkor lehetőleg a belsőben állj meg a pirosnál, mert máskülönben esetleg dudakoncertre számíthatsz a hátad mögül a jobbra kanyarodni szándékozóktól, akiket éppen akadályozol.

A legérdekesebb különbség Európához képest, hogy a közlekedési táblák megértéséhez nem is a kreszt, hanem az angolt kell inkább tudni. Errefelé nem sok piktogrammal találkozunk, a táblák 80%-a értelmes, mondatszerű angol szöveggel közli, hogy mit is kell vagy lehet az adott helyen csinálni. „Speed Limit 55 – Sebességhatár 55”. „Left Lane Must Turn Left – Bal sávból balra kell kanyarodni”. „Stop Here On Red – Itt állj meg pirosnál”. Ezek a táblák nevetségesnek tűnnek európai szemmel. De méginkább azok a kreszkönyvben található példák, hogy ugyanis miket kell tudni a vizsgán. Így például teljesen normális és lehetséges kérdés az, hogy mit jelent a „No Left Turn – Tilos balra kanyarodni” tábla. Na vajon?!

A közlekedési táblák Connecticut állam KRESZ könyvéből származnak, ami elérhető angolul itt (nagy, 14,1 MB-os fájl!): http://www.ct.gov/dmv/lib/dmv/20/29/r12eng.pdf

Olvasd el ezeket az amerikai történeteket is!

14 hozzászólás “Amerikai kresz” bejegyzéshez

 1. Egy ismerősöm mesélte és képeken is láttam, hogy az USA-ban nem az érkező jármű felett van a közlekedési lámpa (ami rá vonatkozik), hanem a kerezteződés azon pontján, amerre menni szeretne. Ez hogyan működik?

  1. Érdekes felvetés, köszi a kérdést, ezen így még sosem gondolkoztam. Inkább azt mondanám, hogy általában kevesebb lámpa van mint itthon (egy kereszteződésen belül), nics feltétlenül minden sáv fölött külön, sokszor csak a kereszteződés közepén van egy lámpa. Ezért tűnhet úgy, hogy arra van a lámpa, amerre menni akarsz, de nem vagyok biztos benne, hogy ez van direkt mögötte. Láttam olyat is, ahol minden sáv fölött ott volt a lámpa, ahogy itthon is. Szerintem ez állam vagy akár városfüggő lehet (bár ez csak egy gondolat), ahogy azért Európában is országonként különböző módon vannak kihelyezve a közlekedési lámpák.

   1. Az utca tuloladalan levo lampa semmilyen kulonleges dolgot nem jelent, egyszeruen csak jobban lehet latni, nem kell elorehajolva felfele nezelodni, mint mashol. Csak elore nezel. Akkor hasznos, ha picit becsuszol a kersztezodesbe peldaul. Udv!

 2. Érdekes. Biztos nagyon figyelnek a biztonságos közlekedésre. mert itt magyarországon még a zebrán is veszélyes átmenni. itt eléggé szar a helyzet. Főleg a diktatura miatt.

 3. Nagyon koszonom a fent irtakat, epp a hetekben fogok amerikaba utazni, es nagyon hasznosak voltak az infok szamomra.

 4. Regota vezetek itt (CA) es eleg sokat, az elso par alkalommal furcsa volt es hulyenek neztem oket az utakon, a pesti vezetesi multtal a hatam mogott, de az idok folyaman rajottem, hogy a vezetok bizony sokkal ovatosabbak mint otthon, jo persze itt is vannak idiotak, kanyarodas kozben atjon a savodba vagy le sem esik a telefon a kezebol…stb.
  A furcsa dolog az volt amikor a DMV-ben megkerdeztek, hogy a kresz tesztet magyarul vagy angolul akarom kitolteni. :O WTF???
  Szoval magyarul toltottem – karikaztam a tesztet, a tablas kerdez el volt forditva igy 98%-lett, reklamaltam mint egy igazi amerikai h, hat de kerem ez a forditas nem helyes. Megertettek de nem fogadtak el, igy hibanak szamitott. Nagyon nem erdekelt, de azert ez nagy szo, hogy a vilag masik vegen magyarul vizsgazhatok. Otthon mikor lesz ilyen vajon?? Szerintem soha….

  1. Ez a hihetetlen dolog melyik allamban lehetseges?-illetve mikor vizsgaztal.
   Koszonettel Imre

 5. Szia
  Hol lehet magyarul vizsgazni amerikaban?
  Mondjuk new york környeken?

 6. Jaj, hogy csak most találtalak meg :/ Szia 🙂 de jól jött volna ez az infotömeg ami az oldaladon van első nyaralásunk alkalmával. Most negyedszerre már tudtunk mindent :))) első két alkalommal ez a stop táblás dolog, hát az vicces volt, a piros lámpánál mondjuk a 10. alkalommal rájöttünk, hogy lehet menni.

  Most a googleba a mértékegységeket keresve dobott ki téged, hát azt hiszem az autóról amit kinéztem lemondok 17 a városi fogyasztása az barátok közt is 15 liter körül van :))) nem sokára költözünk információkat gyűjtök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük