Gyalogoslét

Még Nyugat-Európa legkulturáltabb részeiben is rém az autós a gyalogos számára ahhoz képest, ami itt történik Amerikában. A gyalogosok olyan szentek, és olyan védelemben részesülnek, hogy komoly tervezés, ügyes, kiszámított mozdulatok és hidegvér szükségeltetik, ha el akarod üttetni magad.

Az autók mindig, minden kereszteződésnél megállnak, ha annak akár csak a közelbe is ér egy gyalogos. Addig meg sem mozdulnak, amíg mindenki, aki a horizonton innen tartózkodik, át nem ment az úton. Velem megtörtént, hogy egy sarkon beszélgetve a kereszteződéshez érő autós megállt, lehúzta az ablakot, és megkérdezte, hogy át akarunk-e menni.

Lépj le a járdáról bárhol, akár az út közepén, átkelőhelytől vagy akár csak kereszteződéstől távol. Ami jármű arra jár, rögtön megáll, a vezető udvariasan mutatja, hogy kelj át nyugodtan. Szépen türelmesen megvárja, amíg átérsz, akár a járdával majd’ párhuzamosan is mehetsz kényelmes sétatempóban, az autóst a sodrából kihozni nem tudod.

Ha esetleg, valamilyen véletlen folytán pedig olyan helyzetbe kerülsz, hogy egy vezető nem vette észre, hogy át akarsz kelni, legyél biztos, kezét-lábát törve fog elnézést kérni.
Persze itt is van egy kivétel. New York. Vegyél bukósisakot, páncélt, köss biztosítást, és ha lelkileg elkészültél, akkor, de csak akkor merészkedj le az utcára New Yorkban!

Olvasd el ezeket az amerikai történeteket is!

3 hozzászólás “Gyalogoslét” bejegyzéshez

    1. Floridában gondolom még nagyobb az előzékenység, mint New Yorkban. Azért magában New York Cityben ott sem mindig lehet biztos az ember, hogy átér mielőtt lelép :), de azért jobb a helyzet Budapestnél.

  1. Nos mi Tennesseeben élünk és pontosan az ellenkezőjét tapasztaljuk. Itt tényleg autóval lehet csak eljutni mindenhova, óriásiak a távolságok, sok helyen járda sincs de ha van is a gyalogos ritka mint a fehér holló. Pontosan emiatt, hogy nincsenek hozzászokva a felbukkanó gyalogosokhoz, nagyon körültekintően érdemes csak átkelni a sok sávos utakon (mindegyik az..) . A bejegyzés óta eltelt több év így még hozzátenném, hogy konkrétan vezetés közben folyamatosan a kezükben van a telefon amin chatelnek, írogatnak is ezért még fokozottabban kell figyelni a sofőröket, egyáltalán a szélvégőn kifele néznek-e vagy a telefont bújják. Szóval csak óvatosan!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük